گروه اقتصادی بولتن نیوز- «ثبتنام یارانه نقدی براساس کدملی امروز به پایان می رسد»فارس نوشت: امروز نهمین روز ثبت نام متقاضیان نیازمند دریافت یارانه نقدی است و سرپرستان خانوارهای متقاضی دریافت یارانه که آخرین رقم (رقم سمت راست) کد ملی آنها 9 باشد، میتوانند با مراجعه به سامانه رفاهی به نشانی (www.refahi.ir) اطلاعات خانوار خود را ثبت کنند.
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها از مردم خواسته است که با توجه به اینکه تا پایان ثبتنام امکان ویرایش و اصلاح اطلاعات وجود ندارد، در ثبت مشخصات خود دقت کافی را اعمال کنند.
همچنین دولت عنوان کرده است، منابع حاصل از انصراف متقاضیان در مرحله دوم هدفمندی یارانهها برای بهداشت، درمان، سلامت، حمل ونقل عمومی، تولید و اشتغال صرف خواهد شد.
ذره بین اقتصادی: طبق قانون بودجه مصوب مجلس در سال 93 دولت تنها موظف است به خانوارهای متقاضی که نیازمند شناخته شوند یارانه نقدی پرداخت کند.
طبق اعلام معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور تاکنون چند میلیون نفر از خانوارهای ایرانی از دریافت یارانه نقدی انصراف دادهاند.
نام نویسی از متقاضیانی که بنا به هر دلیلی نتوانسته اند در روز مختص خود در سامانه رفاهی ثبت نام کنند در روزهای سیام و سی و یکم فروردین ماه انجام خواهد شد.
***
باید سالی یک میلیون شغل ایجاد کنیم
ایسنا نوشت: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دستیابی اقتصاد ایران به رشد هفت درصدی را راهکار مقابله با بحران بیکاری و ساماندهی فارغ التحصیلان و نیروهای جویای کار در کشور دانست.
علی ربیعی اظهار کرد: بازار کار ایران در آینده نزدیک با عرضه میلیونی نیروی کار روبه رو است و طبق برآوردهایی که در وزارت کار صورت دادهایم برای مواجه شدن با این حجم از منابع انسانی، اقتصاد کشور طی دهه آینده باید رشد هفت درصدی را تجربه کند.
به گفته وی دستیابی به رشد هفت درصدی اقتصاد، خروج از رکود تورمی و مشکلات اجتماعی را به دنبال دارد و تنها به این طریق میتوان بحران بیکاری و وجود این تهدید اجتماعی را به فرصت تبدیل کرد.
ربیعی با بیان اینکه برای غلبه بر بیکاری باید حداقل سالانه یک میلیون شغل در کشور ایجاد کنیم، تصریح کرد: برای اشتغالزایی در کشور به منابع زیادی نیاز داریم و به طور متوسط برای ایجاد یک شغل باید رقمی در حدود 100 تا 700 میلیون ریال تخصیص داده شود.
ذره بین اقتصادی: طی ماه های گذشته و از زمان آغاز به کار دولت یازدهم نیز با وجود ارائه برخی وعده ها و اظهارنظرهای مقامات جدید دولتی کشور درباره وضعیت بیکاری و اشتغال در کشور؛ اما هنوز طرح مشخص و یا روش روشنی برای اشتغال زایی و حل معضل بزرگ بیکاری جوانان به ویژه قشر فارغ التحصیل دانشگاهی ارائه نشده است.
هنوز دولت مشخصا به راهکار روشنی درباره نحوه مهار بیکاری نرسیده و تنها از لزوم انجام برخی اقدامات سخن گفته می شود. هرچند دولت در ماه های گذشته تا حدود قابل قبولی توانسته جلوی رشد افسارگسیخته تورم و قیمت ها را بگیرد، اما هنوز در زمینه اشتغال موفق به آغاز طرحی عملی برای حل معضل بیکاری نشده است.
هرچند اشتغال زایی موضوعی نیست که بتوان با دستور و صدور بخشنامه و به صورت یک شبه به آن دست یافت، اما لازم است تا دولت هرچه سریعتر و به صورت فوریت راهکارهای روشنی را در این زمینه ارائه و عملیاتی کند.
***
بورس در آستانه بازگشت
ایسنا نوشت: مدیر سرمایه گذاری پترول مشخص شدن نتیجه توافقات هسته ای، تبعات اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها و ساماندهی بازار پول را محرک اصلی برای بازگشت رونق به بازار سرمایه دانست.
علی محصصی مدیر پرتفوی پترول با بیان مطلب فوق روشن شدن برخی ابهامات در بازار سرمایه را ضامن بازگشت رونق بازار سرمایه خواند و گفت: چند عامل چون توافقات هسته ای و کنترل تورم بعد از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها و کاهش سود سپردههای بانکی برای کمک به بازار سرمایه تعیین کننده است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه پیش بینی کرد همزمان با آغاز فصل مجامع بازار رونق گیرد، خاطر نشان کرد: اگر همراه افزایش حاملهای انرژی افزایش قیمت محصولات نیز رقم بخورد هدفمندی به عنوان یک موتور قوی به کمک تولید می آید در غیر اینصورت منجر به افزایش هزینه های مالی شرکتها و باری بر دوش تولید می شود بنابراین لازم است حمایت از تولید در دستور کار جدی دولت باشد .
مدیر پرتفوی پترول همچنین پیش بینی کرد: شاخص حتی اگر تا مرز 70 هزار واحد هم افت کند اما به احتمال بسیار قوی بازار بعد از آن برمی گردد و شیب صعودیش تا شهریور ماه تا مرز 100 هزار واحد می رسد.
ذره بین اقتصادی: شاخص بورس معاملات هفته پایانی فروردین امسال را با کاهش ۳۲۶۳ واحدی به پایان رساند تا بازار سرمایه برای چهارمین هفته پی در پی با کاهش همراه باشد.
در هفته ای که گذشت، ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به 8 هزار و 995 میلیارد ریال رسید که نسبت به هفته قبل خود 17 درصد کاهش را نشان می دهد.
شاخص بورس که هفته اول و دوم امسال را با کاهش سپری کرد، نوار نزولی خود را ادامه داد و در پایان معاملات هفته منتهی به 22 فروردین، با 1317 واحد کاهش به رقم 77 هزار و 424 واحد رسید.
برخی کارشناسان توصیه کرده اند: "سرمایه عده ای از سرمایه گذاران طی چند ماه گذشته کاهش چشمگیری داشته اما اگر سهامدارای تا کنون اقدام به فروش سهام خود نکرده، بهتر است همچنان صبر کنند."
گفتنی است همچنین شاپور محمدی- معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی- درباره روند کاهشی شاخص بورس تهران در روزهای گذشته خاطرنشان کرد: چنین نوساناتی در بورس طبیعی است و به نظر نمیرسد کاهش روزهای گذشته چندان خطرناک باشد.
***
گام دوم هدفمندی یارانهها با شیب ۶۰ درصدی!
تسنیم نوشت: رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: گام دوم هدفمندی با شیبی ۶۰ درصدی در حال پیگیری است، البته نباید فراموش کرد که مسائل ایجاد شده در سالهای اخیر فاصله ما را با نقطه هدف که در شروع هدفمندی در نظر گرفته بودیم، بیشتر کرده است.
حجتالاسلام غلامرضا مصباحیمقدم صبح امروز در پاسخ به سئوالی در رابطه با عدم افزایش یارانهها و برخورد مجلس با این روند، اظهار کرد: مقصود از هدفمند سازی یارانهها این بود که در قالب برنامهای پنج گانه قیمت حاملهای انرژی و سوختی به فوب خلیج فارس نزدیک شود، گام اول برداشته شد و گام دوم هم با شیبی 60 درصدی در حال پیگیری است، البته نباید فراموش کرد که مسائل ایجاد شده در سالهای اخیر فاصله ما را با نقطه هدف که در شروع هدفمندی در نظر گرفته بودیم، بیشتر کرده است.
وی افزود: خوشبختانه شاهد این موضوع هستیم که گام ملایمی در اجرای این طرحها برداشته شده و مسلما این گامها شوک قیمتی شدیدی ایجاد نمیکند، وجود تزلزل کمتر قیمت بنزین و فرآوردههای سوختی دیگر حاکی بر این است که شیب ملایمی در این روند جریان دارد و همانطور که وزیر اقتصاد بیان کردند، رسیدن به گام نهایی هدفمندی و رشد اقتصادی در این زمینه به هفت سال فرصت نیاز است تا الگوی مناسبی به مردم ابلاغ شود.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح در دست اصلاح ساختار قیمتها در دولت و مجلس و برنامههایی که در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: در دوره اول اصلاح قیمتها 130 درصد دریافتی به وجود آمد که فشار شدیدی را بر بخشهای مختلف شرکتهای آب و برق و گاز کشور گذاشت و رفتار این شرکتها را به گونهای به حالت رکود و گاه خاموشیهایی را در کشور به بار آورد.
مصباحی مقدم افزود: به طور قطع اصلاح قیمتها شوک تورمی بالایی را از خود به جای نمیگذارد ولی ممکن است خطری بزرگ را به ارمغان بیاورد.
ذره بین اقتصادی: گفتنی است فارس نیز از قول علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی نوشت: در مرحله نخست دولت تصمیم گرفت افزایش قیمت حاملهای انرژی بسیار محدود با شیب ملایم باشد که در مرحله قبل که اسفند گذشته انجام شد قیمت آب و برق ، گاز اعلام شد شاهد آن بودیم که قیمتهای اعلام شده به مراتب از آن چیزی که در جامعه پیش بینی می شد، کمتر بود.
وزیر اقتصاد همچنین گفت: درباره سایر حاملهای انرژی که قیمت آن هنوز اعلام نشده است، نیز این گونه عمل خواهد شد. دولت تعمد ندارد روند مطلوب کاهش نرخ تورم و پدیدار شدن نشانههای رونق اقتصادی را تحت تأثیر عوامل منفی قرار دهد.
***
مسکن امید میآید؟
تسنیم نوشت: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی چندی پیش از اجرای طرح «مسکن امید» برای کارگران و بازنشستگان خبر داده و گفته که این برنامه اجراییتر از طرح مسکن مهر و در یک بازه زمانی 5 ساله اجرا خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی نیز در سالروز تاسیس بنیاد انقلاب اسلامی از ساخت 1.5 میلیون واحد مسکونی طی 10 سال در قالب طرح اجتماعی خبر داد.
عملیاتی شدن این 2 برنامه میتواند نقش بهسزایی در خانهدار کردن اقشار کمدرآمد جامعه و کاهش فاصله عرضه و تقاضای مسکن داشته باشد.
چنانچه وزیر تعاون بتواند زیرساختهای اجرای مسکن امید را با استفاده از ظرفیتهای بالقوه «شرکت خانهسازی ایران» عملیاتی کند و مانع احتمالی علی ربیعی را در این مسیر دلسرد نکند، دغدغه اصلی کارگران و بازنشستگان بهعنوان بخشی از جامعه هدف مورد نظر امام خمینی (ره) برطرف خواهد شد.
توفیقی مشاور عالی مجمع نمایندگان کارگران ایران نیز اخیرا با بیان اینکه طرح «مسکن امید» هدیه روز کارگر از سوی ربیعی به جمعیت 11 میلیونی کارگران است گفته بود: «قرار است در راستای این طرح 3 تا 6 میلیون کارگر فاقد مسکن در یک دوره 5 ساله خانه دار شوند.»
ذره بین اقتصادی: کمکاری یا ناتوانی مسئولان نهادهای عمومی در کنار عدم برنامهریزی مناسب دولتها شرایطی را بهوجود آورده که امروز کشور با کمبود شدید مسکن دست و پنجه نرم میکند، مسئلهای که کارشناسان نسبت به عواقب وخیم آن برای اقتصاد هشدار میدهند.
رویکرد جدید وزارت راه و شهرسازی در استفاده از ظرفیت نهادهای عمومی تخصصی برای ساخت مسکن در کنار برنامه مسکن امید وزارت تعاون می تواند نقش بسزایی در رفع معضل همیشگی بازار مسکن کشور داشته باشد.
هر چند بر خانهدار کردن 3 تا 6 میلیون نفر در یک دوره 5 ساله تردیدهایی وارد است، اما چنانچه حداقل را در نظر بگیریم در طرح "امید" سالانه 600 هزار واحد مسکونی ساخته خواهد شد.
وزارت راه و شهرسازی نیز در طرح اجتماعی سالانه 150 هزار مسکن میسازد و با تجمیع این 2 برنامه گام مهمی در خانهدار کردن دهکهای کمدرآمد کشور برداشته خواهد شد.